Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Lennon

 John Winston Ono LennonMBE (9. října 1940 LiverpoolSpojené království – 8. prosince1980 New YorkSpojené státy americké) byl britský zpěvák a hudební skladatel, člen hudební skupiny The Beatles. Prosadil se také jako malíř, herecspisovatel a politický aktivista. Významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby 20. století.

600full-john-lennon.jpg

Biografie

John Lennon neměl lehké dětství, otec (Alfred Lennon, lodní stevard) rodinu opustil velmi brzy po jeho narození, matka (Julia Lennonová) malého Johna svěřila na výchovu své sestře (Mary Elizabeth „Mimi“ Smithové) a tragicky zemřela při přecházení ulice,když mu bylo sedmnáct let. Johna Lennona tato událost poznamenala na celý život. Měl dvě nevlastní sestry. Od sedmi let vymýšlel básničky a kratičké příběhy, které doprovázel vlastními kresbami, byl náruživým čtenářem. V roce 1952 nastoupil John Lennon na gymnázium Quarry Bank, začal hrát na kytaru a později s kamarádem Petem Shottonem založil první skifflovou skupinu The Quarry Men.

Historie skupiny The Beatles začala v roce 1957, kdy se na pouti v anglickém Wooltonu John Lennon seznámil s Paulem McCartneym a přivedl ho do své skupiny jako kytaristu. Tímto okamžikem vzniklo nejslavnější hudební spojení všech dob - Lennon/McCartney. Lennon aMcCartney pak začali spolupracovat na psaní písní, za první dva roky spolupráce jich napsali kolem jednoho sta.

Johna Lennona studium moc nebavilo, a tak přestoupil na uměleckou školu College of Art, kde se seznámil se Stuartem Sutcliffem, kterého přivedl do skupiny, tu posléze přejmenoval na Johnny and the Moondogs, později na The Silver Beetles a v roce 1960 definitivně na The Beatles.

23. srpna 1962 se John Lennon oženil se svou spolužačkou z umělecké školy Cynthií Powellovou, 8. dubna 1963 se jim narodil syn John Charles Julian Lennon.

V březnu roku 1964 vydal Lennon svou první knihu In His Own Write, takřka přes noc se stala bestsellerem. O rok později vydal další knihu s názvem A Spaniard in the Works.

1_300dpi.jpg

Rok 1969 byl pro Beatles kritický. John Lennon začínal na nahrávání vodit Yoko Ono, proti čemuž protestoval hlavně Paul McCartney. John Lennon se vrhl na sólové projekty, Yoko Ono natočil albumUnfinished Music No. 1: Two Virgins, na jehož obalu byli oba nazí, proto se gramofonová deskamusela prodávat v papírovém sáčku. Lennon a Yoko založili skupinu Plastic Ono Band a začali se politicky angažovat a protestovat proti válkám. Pořádali mírové happeningy, nejznámější - Bed In - se odehrál květnu 1969 v Montrealu. Novomanželé Lennonovi strávili 8 dní v posteli, vzývali mír, pořádali mírové dýchánky a společně s přáteli (mj. Timothy Leary) nahráli dnes již kultovní skladbu Give Peace a Chance.John Lennon byl celý život rebel, 4. března 1966 pronesl při jednom interview poznámku o tom, žeBeatles jsou populárnější než Ježíš Kristus, rozpoutala se vlna odporu a rozhlasové stanice v USAbojkotují vysílání hudby Beatles. Rok 1966 byl důležitý i pro jeho osobní život - 9. listopadu potkal svou životní lásku, kontroverzní japonskou umělkyni Yoko Ono. O dva roky později se rozvedl s manželkou Cynthií a 20. března 1969 se na Gibraltaru s Yoko Ono oženil.

19da3d38a0_70491634_o2.jpg

V roce 1970 se Beatles oficiálně rozpadli. O rok později se manželé Lennonovi přestěhovali natrvalo do USA a zabydleli se v domě Dakota HouseNew Yorku. Lennon vydal album Imagine. Ve Spojených státech měl John Lennon problémy s imigračním úřadem kvůli dřívějšímu přechovánídrog. V roce 1976 získal Lennon „zelenou kartu“.

john-lennon-yoko-ono.jpg

9. října 1975 přivedla Yoko Ono na svět jediné společné dítě, Seana Ono Taro Lennona. Po narození syna si Lennon dal pauzu a uzavřel se před okolním světem, věnoval se pouze dítěti. V srpnu 1980 začal po šesti letech znovu skládat hudbu a natáčet písně. Z těchto nahrávek vzniknou dvě alba - Double Fantasy (1980) a Milk and Honey (1984).

john_yoko_baby.jpg

Lennonovy písně (např. ImagineStrawberry Fields Forever) jsou často zařazovány mezi vůbec nejlepší písně hudební historie. V roce 2002britská rozhlasová stanice BBC uspořádala hlasování o 100 největších Britů v historii. John Lennon se umístil na 8. místě.

Má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

 Atentát

Dne 8. prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z natáčení. Před branou jehonewyorského bytu v the Dakota ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy. Lennon s Yoko Ono vystoupili asi ve 22 hodin 50 minut z limuzíny, která je přivezla z nahrávacího studia. Když prošli vstupní bránou domu Dakota, zavolal Chapman zezadu „Pane Lennone!“ Lennon se stihl sotva otočit, když na něj Chapman pětkrát vystřelil. Lennon ještě stačil vyjít několik schodů a poté se zhroutil na zem.

john-lennon-imagine-google-doodle.jpg

Na místě byli velice záhy dva policisté, kteří se rozhodli vzhledem k vážnému stavu zraněného nečekat na sanitku a odvézt jej do nemocnice policejním autem. Z místa činu do Rooseveltovy nemocnice museli ujet asi jednu míli. Během tohoto převozu Lennon ztrácí vědomí. Podle vyjádření doktoraStephena Lynna, který té noci sloužil pohotovost v Rooseveltově nemocnici, byl Lennon mrtvý již v okamžiku, kdy ho do nemocnice přivezli, tj. krátce před 23. hodinou. Přesto učinil pokusy o jeho záchranu, ale všechny byly marné.

Mnohočetné střelné rány samozřejmě způsobily vícečetná zranění včetně roztříštěné levé lopatky a průstřelu plic, fatálním zraněním však bylo přetnutí krční tepny. To bylo příčinou ztráty asi 80 % krve, Lennon zemřel na hemoragický šok.

Kolem 23:15 je tato zpráva oznámena Yoko Ono. Ta nemocnici opustila zhruba o půl hodiny později.

Krátce před půlnocí doktor Lynn popisoval událost na tiskové konferenci přímo v budově nemocnice. Přibližně v té době se zpráva dostala do vysílání rozhlasových i televizních stanic po celých Spojených státech a odtud prakticky do celého světa. Ve stejnou dobu byl již shromážděný dav lidí před domem Dakota, kde zpívali Lennonovy písně jak z období Beatles, tak jeho sólové kariéry.

Po několik následujících dní většina rozhlasových i televizních stanic zrušila svoje programové schéma a věnovala se téměř výhradně této události. Hudební složku vysílání tvořily převážně nahrávky Beatles a Johna Lennona, některé televizní stanice pak zařadily do vysílání některý zfilmů Beatles. Vražda Johna Lennona kromě jiného rozproudila debatu o držení zbraní v USA.

Po jeho smrti se vyrojila spousta teorií o fingované vraždě a Lennonovi, který žije někde v tichomoří na zapadlém ostrově. Lennonova vdova, Yoko Ono, žije v Dakota House dodnes.

Používané nástroje

  • 1960: Rickenbacker 325 C58 - Původně byl model přírodní, od roku 1962 černý. Model který Lennon používal od Hamburku (1960) do Ed Sullivan Show (1964)
  • 1962: Gibson EJ-160 - Původně byl model černo-hnědo-žlutý, od roku 1967 byla pomalován na modro-růžovou a v roce 1969 na přírodní. Elektro-Akustická kytara, kterou John Lennon používal až do své smrti.
  • 1964: Rickenbacker 325 C64 - Černý model, který dostal Lennon darem od firmy Rickenbacker. Používal ji od roku 1964 do roku 1966. K této kytaře později dostal 12strunný černý model Rickenbacker 325/12 C64a 6strunný červený model Rickenbacker 325 C96 s F- otvorem jako rezervu.
  • 1966: Epiphone E230 TD Casino - Původně byl model černo-hnědo-žlutý, od roku 1968 přírodní. Lennon tuto kytaru měl nejraději ze všech používal ji do své smrti.                                 john-lennon-and-guitar.jpg